Handelskriget och Klimatet
Handelskriget verkar ha pausats, men det osäkra läget kvarstår och mycket talar för att president Donald Trump kommer att fortsätta hota med tullar. Därför presenterar Liberalerna i dag ett svar på Trumptullarna som samtidigt stärker klimatet.
Bakgrund
President Donald Trumps tullar var på väg att starta ett globalt handelskrig. Trots att han tillfälligt har dragit tillbaka hoten om tullar mot EU, rullas nu decennier av välstånd med frihandel och liberaliseringar tillbaka. Ansvaret för detta ligger på den amerikanska administrationen och deras skadliga och oförutsägbara infall.
Klimatpolitik
Det som däremot inte har dragits tillbaka är att USA lämnar Parisavtalet och kastar landets klimatpolitik i soptunnan. Ska världen klara klimatomställningen krävs det mer samarbete och fler länder som tillsammans med Europa fasar ut de fossila utsläppen ner till noll – inte ”drill, baby drill”. Vi ska sätta hårt mot hårt mot de länder som inte ställer om, och samtidigt göra det ekonomiskt gynnsamt för dem som vill genomföra Parisavtalet. Sverige ska tillsammans med andra länder vara förebild för hur man genomför klimatomställningen på ett strukturerat och effektivt sätt som gynnar människor.
Frihandel
Liberalerna har alltid stått upp för frihandel, inte minst eftersom en öppen marknad främjar innovation och skapar jobb. Det svenska folket är ett av världens mest frihandelspositiva och Liberalerna är den fria handelns varmaste anhängare. För att återigen liberalisera handeln får EU inte stå svarslöst – vi behöver svara med fler frihandelsavtal och incitament för att fler länder ska vilja delta i klimatomställningen.
Förslag
Därför presenterar vi i dag två förslag som stärker EU:s roll som global ledare i arbetet för en klimatsmart frihandel.
- Sverige ska ta initiativ till att starta en klimatallians för nya frihandelsavtal tillsammans med likasinnade länder. Länder som Storbritannien, Sydkorea och Nya Zeeland borde bjudas in till klimatprissättningen och de klimatavgifter som EU tar ut (CBAM). På så sätt kan tullhinder tas bort mellan länder som tar ansvar för klimatet.
- Varor och aktörer som inte följer svenska och europeiska klimat- och miljöregler ska möta betydligt kraftigare motåtgärder och konsekvenser. Sverige och EU måste stärka lagstiftningen för att skydda konsumenter och begränsa skadliga affärsmodeller som ”ultra fast fashion”, genom annonsförbud och hårdare böter mot de som bryter mot kemikalielagstiftningen. Detta skulle exempelvis träffa de kinesiska modejättarna Temu och SHEIN och deras giftiga produkter.
Effekter
Det skulle öka frihandeln mellan likasinnade länder samt ansvarstagande företag. Det skulle också skapa incitament för fler länder att införa prissättning på utsläpp. EU skulle öka handeln med miljövänliga och hälsosamma produkter, utan att skapa ett globalt handelskrig. Så kan EU pressa andra stora utsläppare att ta ansvar.
Slutsats
Nyligen aviserade Trump att han ville återöppna kolgruvor. Produkter som kommer från Trumps bakåtsträvande smutsiga industri får inte konkurrera ut miljövänliga europeiska företag eller ta sig in på Europas klimatsmarta fria marknad. EU måste ta en ledarroll nu när USA har visat att de vill rulla tillbaka åratal av utveckling för frihandel och välstånd. Europeiska varor är efterfrågade av amerikanska konsumenter eftersom de är renare, hälsosammare och håller högre kvalitet, vilket gör Trump rasande. Därför är det rätt att både sätta klimat- och frihandelspress på USA. Länge var USA den fria världens ledare. Nu är det EU:s tur.
Johan Pehrson, partiledare (L)
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöpolitisk talesperson (L)
Axel Darvik, ordförande i Liberalernas klimatgrupp (L)