Westinghouse och Hyundai vill bygga svensk kärnkraft

Utbyggnaden av svensk kärnkraft står inför en ny fas

Vattenfalls vd Anna Borg slog nyligen fast att Vattenfall arbetar i full fart med etableringen och att platsen redan är vald. Den 27 mars meddelade regeringen även att man går vidare med förslaget för att finansiera ny kärnkraft.

Nästa fas: Genomförandefasen

Näst på agendan är det som övergripande kan beskrivas som genomförandefasen. Här aktualiseras en rad nya frågor. De frågetecken som tidigare lyfts kopplat till hur man bygger enligt plan och budget tar sig nu mer praktiska former. Vad innebär en kärnkraftsutbyggnad i termer av till exempel projektering, personal och leverantörskedjor?

Det är rimliga frågor

Det är rimliga frågor, för den infrastruktursatsning ny kärnkraft innebär är omfattande och ställer krav på såväl expertis som praktisk förmåga i byggande. En framgångsrik genomförandefas bygger övergripande på teknik, konstruktion och integrationen däremellan.

Teknikvalet

För det första krävs en beprövad teknik som, utöver att säkerställa önskad effekt, kan implementeras utan omfattande fördröjningar och fördyrningar. Här handlar det om att tekniken har rullats ut, itererats och förbättras så till den grad att den är verifierad och överförbar.

Med fördel utvecklas även tekniken med själva konstruktionen

Westinghouse AP1000-reaktorer har till exempel beprövad teknik och modulär design som, jämfört med tidigare generationer av reaktorkonstruktioner, kräver färre ventiler, pumpar, rörledningar, kablar och mindre betong, vilket resulterar i en enklare anläggningsdesign. Det leder till snabbare byggtider, lägre kapitalkostnader och ledande driftsäkerhet, som anläggningar i USA och Kina vittnar om.

Men teknikvalet handlar också om att det finns svar på kritiska delar i värdekedjan

Med Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås har Sverige en unik resurs i det här avseendet, vilket gör det möjligt att ha kontroll över bränsleförsörjningen och minska leveransrisker på både kort och lång sikt.

Personal och leverantörer

För det andra krävs en etablerad process och tydliga svar på de praktiska delarna av en totalentreprenad, speciellt vad gäller personal. Tusentals nya arbetstillfällen kommer att behövas för att bygga ny kärnkraft. Hyunday Engineering & Construction (HDEC) är ett globalt med bas i Sydkorea och dotterbolag till Hyundai Motor Group med över 300.000 anställda. HDEC har varit med och byggt 24 storskaliga kärnkraftverk världen över.

Konstruktörer behöver förmåga att bygga utifrån vald teknologi

Slutligen behöver konstruktören ha förmåga att bygga utifrån vald teknologi. Westinghouse och HDEC samarbetar sedan 1971. Samarbetet har sedan 2022 förstärkts för att främja möjligheter att använda AP1000-teknologi i Slovenien, Sverige och Finland. I Bulgarien har partnerskapet kommit ännu längre, där det tecknats ingenjörsavtal för byggandet två AP1000-reaktorer.

Sverige har goda förutsättningar att lyckas med sin färdplan för ny kärnkraft

Sverige har goda förutsättningar att lyckas med sin färdplan för ny kärnkraft och vi står redo att bistå, för driftsättning 2035.

Referenser

Elias Gedeon
Senior Vice President – Commercial Operations Energy Systems, Westinghouse Electric Company
Aziz dag, VD, Westinghouse Sverige
Unga choi, COO, New Energy Division, Hyundai Engineering & Construction
Kyeongsoo Kim, COO, Global Marketing Division, Hyundai Engineering & Construction

Senaste nyheter