Svantesson om vårbudgeten: ”Återhämtningen är bruten”

Framtiden är osäker

När finansminister Elisabeth Svantesson på tisdagen presenterar vårändringsbudgeten är framtiden mer osäker än någonsin. Detta beror på att några nya ekonomiska prognoser inte ingår i budgeten, och regeringen håller fast vid den månadsgamla prognosen om ekonomisk återhämtning, trots att den nu anses vara överspelad.

Ekonomisk osäkerhet

"Tillväxten kommer att behöva revideras ned", säger Elisabeth Svantesson. Med meddelandet från den amerikanska administrationen är återhämtningen bruten, och tullarna är historiskt höga, även under den så kallade tullpausen. Förtroendet för USA har fått en rejäl törn, vilket märks tydligt på finansmarknaderna. "Det vi är med om nu har vi aldrig tidigare upplevt", säger Elisabeth Svantesson.

Konsekvenser för Sverige och Europa

En direkt konsekvens av den ekonomiska osäkerheten är att svensk och europeisk export till USA kommer att minska, konstaterar hon. "Världsekonomin, självklart, kommer att dämpas", säger hon. Den stora osäkerheten kostar i form av minskade företagsinvesteringar och en lägre konsumtion från hushållen, påpekar Elisabeth Svantesson.

Åtgärder i vårändringsbudgeten

Regeringen har resurser att lägga, och i budgeten handlar det om reformer för 11,5 miljarder kronor. "Med statsfinanser i världsklass kan regeringen lägga en vårbudget som stöttar ekonomin samtidigt som vi investerar i trygghet och säkerhet", skriver regeringen i sin budget. De dåliga tiderna märks inte minst genom att kostnaderna för a-kassa, aktivitetsstöd och lönegarantier ökar med 2,2 miljarder kronor i vårändringsbudgeten.

Stöd till konjunkturen

Den största enskilda reformen är en tillfällig höjning av rotavdraget på 4,35 miljarder kronor, som syftar till att stimulera konsumtionen. Vårändringsbudgeten innehåller också utbildningssatsningar på drygt 700 miljoner kronor och 500 miljoner kronor till vägunderhåll för att stärka anläggningsbranschen. Totalt omfattar budgeten 11,5 miljarder kronor.

Investeringar i trygghet och säkerhet

Regeringen lyfter fram stigande matpriser som ett orosmoln som kräver åtgärder för att stärka konkurrensen. "Regeringen kommer inom ramen för Livsmedelsstrategin 2.0 att vidta åtgärder för att stärka konkurrenskraften, lönsamheten och robustheten i den svenska livsmedelskedjan", skriver man. Försvarets materielverk (FMV) får ökade möjligheter att köpa in försvarsmateriel, med leveranser planerade under de kommande tre åren.

Framtiden och EU-samarbetet

Samtidigt är det centralt att EU står enigt och jobbar hårt för att få fram nya frihandelsavtal, och Elisabeth Svantesson sätter särskilt hoppet till förhandlingarna med Indien. "När vi nu ska agera bör vi göra det utifrån den styrkepositionen vi har tillsammans", säger hon. Regeringen har beredskap att komma med fler reformer, enligt finansministern. "Behövs det så gör vi mer", säger hon.

Senaste nyheter