Socialdemokraternas kärnkraftsvånda
Socialdemokraterna har en komplicerad relation till kärnkraften. Veckan före riksdagsvalet 2022 genomförde partiet en mindre kupp genom att ändra sitt svar i kärnkraftsfrågan i SVT:s valkompass. Där tyckte de officiellt att det var ett "ganska bra" förslag att bygga ny kärnkraft i Sverige, till skillnad från dagen innan då de tyckte att förslaget var "ganska dåligt". Året innan hade partiledaren Magdalena Andersson sagt nej till ny kärnkraft med argumentet att det både blir för dyrt och tar för lång tid att bygga.
Utspel under påskveckan
Under påskveckan föreslog partiet att riksdagen avslår regeringens förslag om statligt stöd för investeringar i ny kärnkraft. Näringspolitiske talespersonen Fredrik Olovsson sa i en Di-intervju att partiet är öppet för att riva upp den nuvarande regeringens kärnkraftspolitik vid en eventuell valvinst. Detta agerande tyder på att partiet lider av svår kärnkraftsvånda.
Opportunism eller desperation
Politiska motståndare kallade valkompasskuppen opportunistisk, till och med desperat. Själva hävdade dock S att de bara hade "förtydligat" sin position. Men det utspel som kom från S under årets påskvecka är svårare att missförstå. Partiets agerande tyder på att de inte genuint anser att det är "ganska bra" med ny kärnkraft.
Argument mot kärnkraftspropositionen
Socialdemokraternas viktigaste invändningar mot kärnkraftspropositionen är prislappen och risken för att den statliga prisgarantin kan komma att slå undan benen för befintlig kärnkraft och andra kraftslag. Men dessa farhågor lär dock gå att komma runt beroende på hur prisgarantin utformas när kontrakten ska skrivas.
Energipolitiskt oförutsägbart land
Fredrik Olovssons uttalande om att riva upp kärnkraftspolitiken vid en eventuell valvinst är ansvarslöst. Det förstärker bilden av Sverige som ett energipolitiskt oförutsägbart land, vilket avskräcker investerare – inte bara inom kärnkraftssektorn. Sverige skulle bli jämförbart med Donald Trumps USA, där presidenten är i full färd med att återkalla de vindkraftstillstånd som tidigare administrationer utfärdat.
Elmarknadsutredningen
Elmarknadsutredningen föreslog nyligen att regeringen inför liknande prisgarantier (differenskontrakt) också för havsbaserad vindkraft. Men frågan är om S ens vill komma överens. I motionen framför man inga egna förslag utan varnar snarare för en elmarknad som blir "alltmer beroende av statliga stöd och subventioner", snarare än baseras på konkurrens och marknadsbaserade styrmedel.
En energiberedning som slöseri med tid
S har föreslagit en "energiberedning" för att tillsammans med samtliga riksdagspartier utarbeta ett långsiktigt elförsörjningsprogram i Sverige. Men en sådan beredning vore bara slöseri med tid, och det vet S. Historiskt har sådana uppgörelser bara blivit urvattnade och kortvariga.
Sverige har inte råd att slösa mer tid
Sverige har inte råd att slösa mer tid på den här frågan. Ju längre det dröjer innan spadarna sätts i marken på Väröhalvön vid Ringhals, desto större risk för landets konkurrenskraft och möjligheter att klara den gröna omställningen. Det behövs mer planerbar elproduktion, och det snabbt.
Glädjande nog rör det på sig
Vattenfall håller för fullt på med förberedelsearbeten på Väröhalvön och utvärderingar av reaktorleverantörer. Nyligen startades ett projektbolag i syfte att ansöka om det nya statliga stödet redan i höst. Förhandlingar pågår dessutom med industrikonsortiet Industrikraft, där bland andra Alfa Laval, SKF och AB Volvo ingår, om att gå in som delägare. Läget är alltså skarpt, och det vore ett haveri av enorma mått om S på allvar tänker sätta stopp för detta.
Tidöpartierna bör försöka omvända S
Tidöpartierna bör därför göra ett nytt försök att omvända S. Erbjud Magdalena Andersson någon form av energipolitisk "vinst" att visa upp för sina väljare i utbyte mot att hennes parti röstar ja till kärnkraftspropositionen. Hon borde rimligen vilja bli av med den här frågan innan valrörelsen drar igång, med tanke på var hennes tilltänkta samarbetspartier står i kärnkraftsfrågan och hur avgörande detta var för vänsterblockets nederlag i valet 2022.
Maktpolitiskt spel
Men om Andersson tackar nej är det sannolikt andra krafter som styr S agerande. Det är inte omöjligt att det handlar om Miljöpartiets uttalade "röda linje" mot att ingå i en regering som är för ny kärnkraft. Men den långsiktiga elförsörjningen borde inte vara föremål för maktpolitiskt spel. Det handlar ytterst om vårt framtida välstånd och konkurrenskraft. Sveriges största parti kan inte fortsätta att ducka den här frågan, att svara "kanske" i valkompasser. Nu är det dags att ta ansvar.