Sågverken drabbas hårt av fallande efterfrågan och stigande råvarupriser
Sågverken har drabbats hårt av både fallande efterfrågan och stigande råvarupriser. Det har i år fått både Södra och sågverkskoncernen Vida att tillfälligt stoppa sina produktioner. Att byggandet inte tagit fart är en av orsakerna till den svaga marknaden.
Svag byggmarknad och höga kostnader
Leveranserna av trävaror till svensk byggsektor har varit i nivå med 1990-talskrisen. Det är klart att det tär på träindustrin, inte minst i kombination med de höga kostnader och konkurrensen kring råvaran som de brottas med, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna. Förhoppningen om en nära förestående vändning på grund av förbättrad ekonomi tillsammans med fler räntesänkningar ter sig nu allt mer osannolik.
Företaget Sveden Trä fortsätter producera trots förlust
Per-Erik Andersson, som är vd för Sveden Trä, uppger att hans företag fortsätter producera trots att de gör förlust. Vi har egentligen inte råd att betala för att råvaran bara blir dyrare och dyrare, men vi väljer hellre att betala och köra än att stanna. Det gäller ju att bli av med det vi producerar, vi kan inte bygga hur mycket lager som helst, säger han.
Ny handelsvägar men svag byggmarknad
Företaget har lyckats hålla uppe försäljningen genom att hitta nya handelsvägar, till länder som tidigare inte var aktuella för bolaget. Men det kompenserar inte för den svaga byggmarknaden, och Per-Erik Andersson tror att återhämtningen kommer att dröja längre än bedömarna tidigare förutspått. Vi tror inte på någon förbättring alls under detta år. Vi hade en önskan om att det skulle bli bättre nästa halvår, men det tror vi inte längre, säger han och hänvisar till den ökade osäkerheten i spåren av Donald Trumps tullkaos.
Förlust och osäkerhet
Tänk dig själv, om du vill bygga ett hus när du ser att räntorna har gått ned. Från att du tar beslutet tills du har fått bygglov och kan sätta igång tar det minst sex månader. Det är därför jag säger att det inte kommer att ske i år. Hur länge kan ni hålla igång, trots att ni gör förlust? Vi får ju hoppas att banken skjuter till pengarna vi behöver, säger Per-Erik Andersson, men påpekar att viljan att låna ut till sektorn generellt är låg.
Bankernas syn på skogsindustrin
Det är bankernas grundinställning, tyvärr. Skogsindustrin tjänar pengar ibland, men oftast inte. Det är för många röda år om du tittar i den generella branschen. Och när det smäller så smäller det så stort. Karl Hedin, vars koncern äger flera sågverk, ser åtminstone en positiv sak för branschen. Det har blivit en prishöjning nu i alla fall, så lite lättare får man nog säga att det är. Sedan får vi väl se var råvarupriserna tar vägen, men marginalerna har nog totalt sett blivit lite bättre, säger han.
Prishöjning och osäkerhet
I början av mars berättade skogsmiljardären att han ska sälja sitt livsverk, men kort därpå stoppades försäljningen av koncernens bygghandlare. Enligt Karl Hedin finns ingenting nytt att rapportera vad gäller försäljningen av sågverken. Per-Erik Andersson tror att branschen nu står inför fler nedläggningar, neddragningar och sammanslagningar. Vi vet ju att det vänder, frågan är bara när. Jag har varit med så länge att jag vet att det finns både uppgångar och nedgångar. Det är bara att bita ihop och fortsätta.
Enligt Danske Banks prognos väntas priserna på sågade trävaror öka omkring 10 procent under våren. Men enligt Oskar Lindström, analytiker på banken, ska det inte ses som någon vändning för branschen. Nej, det är bara för att täcka kostnaderna, säger han.